The Ground Floor Redesign




Client Brief:



The client wanted to completely renovate and modernise their house, which was very traditional and had a standard layout (see the old floorplan below). There was a centre hallway, a stairway to the upper storey, and arches that led to the dining room on the west wall, and the living room on the east wall. Behind the dining room and to the north was the kitchen and laundry room and behind the living room in the same direction was the study. Finally, there was an old toilet under the stairs.

 


The client has a young family and loves to cook but doesn’t want to feel isolated in the kitchen. She rarely entertains in a formal setting and prefers family oriented occasions. She wanted to renovate the house starting from the ground floor and hadn’t decided what style of furniture she wanted although she was sure that she wanted to technologically update the kitchen and the entertainment systems.

Old Floor Plan:


New Floor Plan:






As you enter the home through the original front door, your eyes are drawn to a magnificent floating staircase...







Floor to ceiling sliding doors have been added so that the view from the dining table looks out onto the garden, bringing the outside in...











As well as the informal and open plan play area within the kitchen space, an archway leads from this area into an enclosed play room...











This room will now contain a beautiful grand piano and the sofas and coffee table from the old living room and will be a multi-functional room depending upon the current needs of the client...











In this way the lives of each family member will be positively enhanced...
Design:

This re-created floor plan has been designed to give the client and her family everything they currently need from the house and to anticipate the family’s future requirements as they grow older. The plan has been created on the assumption that interior walls are not structural and can therefore be removed and that the project is not constrained by budget.

As you enter the home through the original front door, your eyes are drawn to a magnificent floating staircase which creates the feeling of an expansive hallway and draws the eyes further through the house to the dining area which overlooks the back garden. The bulk of family activities will now take place in this back section of the house, in the open-plan kitchen, dining and play area.



The kitchen has been completely refurbished with contemporary units and modern appliances, including an oven tower, a modern American style fridge-freezer, and a dishwasher. The new hob is situated on a central island with a designer extractor fan suspended above. This extractor will echo a hanging pendant above the dining table which will add symmetry and balance to the kitchen and dining room areas and will draw them together.

 



The family dining table has also been moved to the new open plan dining area so that the client can cook and entertain her family oriented occasions and still feel included in the party. Floor to ceiling sliding doors have been added so that the view from the dining table looks out onto the garden, bringing the outside in and this feeling can be further enhanced in the summer when these doors can be opened.

In addition to open plan entertaining, the children can also sit and do their homework at the dining table and be observed by the client while she is cooking supper. Likewise, a small play area and sofa has been included behind the dining area so that the children can play and be within sight of the kitchen. Behind this open play area, a new downstairs toilet has been fitted and next door to this the new laundry room is situated.



As well as the informal and open plan play area within the kitchen space, an archway leads from this area into an enclosed play room that will allow the children to store their toys out of sight of the main entertaining area and also enable the older children to have a space of their own to play in or watch television. This room has been allocated plenty of storage, a large comfortable sofa and a large television so that this room can also be where the adults can relax and watch television in the evenings after the children have gone to bed. In addition, this room has the double doors that were a part of the old living room, which can be glazed if they are not currently to let in plenty of natural light. 



The family study has been moved from the back of the house to the front of the house and remains very similar in size to the previous study. Therefore, the desk from the old study can be moved to the new one if the client wishes.  One wall of the study has been allocated as storage for books, filing and other necessary items. The archways that previously led into the old living room will now be replaced with a door so that the study can be completely enclosed. This will therefore make a perfect space for an adult to work from home or for the children to complete homework in a work environment.

Finally, the old dining room has been kept the same in terms of floor plan although it is now to be used as a more adult living room. This room will now contain a grand piano, the sofas and coffee table from the old living room, unless new furniture is to be purchased to update the style of the room and will be a multi-functional room depending upon the current needs of the client. The old doorway to the kitchen will be sealed and re-plastered and a new doorway will be created to open out under the stairway so that there can be direct access from the living room to the kitchen and dining area.

Overall, this new plan should allow the client and her family to socialise and spend quality time together as well as having some independence from each other. In this way the lives of each family member will be positively enhanced.